Etter flere år med utredning fikk Hanne Kolflaath (50) fra Drøbak diagnosen fibromyalgi. I stedet for å gi opp, brukte hun sin erfaring til å utvikle en app, et verktøy for å hjelpe andre i samme situasjon.
Det var i 2023 hun fikk diagnosen.
– Først og fremst var det en lettelse, fordi det var et svar. Kort tid etter ble jeg redd. Jeg er veldig glad i å gå lange turer med hundene mine med stor sekk, som jeg har gjort i mange år. I tillegg til det å ikke kunne jobbe. På tidspunktet jeg fikk diagnosen var jeg aleneforsørger, og jeg var redd for at jeg ikke kunne forsørge barna mine og være der for dem. Det var det jeg var mest redd for, men det gikk bra, sier Hanne Kolflaath.
Kolflaath legger ikke skjul på at livet med fibromyalgi er en utfordring.
– Jeg jobber kjempehardt med å tilpasse livet. Livet skjer jo, man har barn som skal følges opp, man skal jobbe og man må finne balansen.
Hva er fibromyalgi?
Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand som påvirker bindevev, muskler, leddbånd og sener. Mange med fibromyalgi kan fortelle at de utviklet smertetilstanden etter langvarige ytre fysiske og psykiske påkjenninger, som for eksempel etter et alvorlig sykdomsforløp, en opprivende skilsmisse eller etter en ulykke.
Viktig å stå frem
Kolflaath forteller at det har vært en terskel for henne å stå fram med sin historie.
– Jeg er egentlig veldig anonym, men jeg tror at for mange at det fint at det er noen som står fram om fibromyalgi og er ansiktet utad, sier hun.
Hun ønsker å bidra til å bryte ned stigma rundt diagnosen.
– Veldig mange er stigmatiserende og sier man bare klager og at det kun sitter i hodet. Jeg tror for mange det er fint at jeg kan fortelle at jeg var toppleder og var godt trent. Jeg trente kjempehardt, og ble likevel syk. Det er ikke bare fordi man har vondt i viljen.

ANSIKT UTAD: For Hanne Kolflaath var det ikke naturlig å være ansiktet utad. I dag jobber hun med appen, og er daglig leder i Valori AS
Hun forteller om smertene og utmattelsen som kan komme etter sosiale aktiviteter.
– Man blir veldig påvirket sosialt. Etter hyggelige ting, som å være på jentetur, kan jeg bruke flere uker på å komme meg, forteller drøbakingen og fortsetter:
– Jeg var bevisst på å ikke gå for lange turer, sove lenge nok og tok hensyn til kroppen.– Det er første gang jeg brukte så lang tid på å komme meg til hektene igjen.
– Det var vanskelig for meg å innse at det tar meg så lang tid. Neste gang kan jeg ikke være med så lenge på tur. Jeg får smerter i kroppen på flere steder, og da må jeg ha hjelp til daglige ting. Samtidig er jeg veldig sliten, det er tungt å holde kroppen oppe.
Aktiv hverdag
Kolflaath har alltid vært aktiv.
– Jeg hadde gått til PT og trent kjempehardt, men under koronapandemien opplevde jeg en endring. Jeg hadde smerter fra toppen av hodet og helt ned i tærne. Jeg klarte ikke å bruke hendene noen ganger, fordi jeg hadde så vondt i håndleddene. Jeg måtte bruke begge hender om jeg skulle løfte et glass. Utmattelsen som jeg opplevde var helt ekstrem, forteller hun.
Kolflaath testet positivt på en alvorlig sykdom på blodprøvene og ble sendt videre.
– Da ble det tatt mange prøver og det ble tatt CT og røntgen av alle vitale kroppsdeler over en periode på to år. De fant ingenting, og konkluderte med at det må være fibromyalgi. Da fikk jeg beskjed om å dra hjem og slutte å stresse. Det er lettere sagt enn gjort.
Det var da ideen til appen begynte.

GLAD I TURER: – Jeg er veldig glad i å gå lange turer med hundene mine med stor sekk, sier Kolflaath. Foto: Privat
Fra regneark til app
Kolflaath nektet å la sykdommen definere henne. Med 25 års erfaring innen digitalisering av helsevesenet, så hun et behov for et verktøy som kunne hjelpe fibromyalgipasienter med å finne balansen i livet.
– Det er en diagnose som dessverre ofte fører til uførhet, og etter flere år med utredning var jeg livredd for å ikke kunne jobbe lenger. Det finnes ingen medisiner som er påvist at virker. Det man kan, er å få en aksept for at man har en diagnose og med det få til en balanse i livet, forteller Kolflaath.
– Man vil jo ikke slutte å jobbe. Jeg har jobbet med IT og helse hele mitt liv, og tenkte at siden det ikke finnes et verktøy for denne pasientgruppen, så får man lage det selv. Vi hadde en innsiktsfase i noen måneder med pasienter, pårørende, klinikere og andre behandlere. Da fant vi ut hva som var et behov.

Lansering
I juni 2024 ble «Helfi»-appen lansert, kun ett år etter at Kolflaath fikk diagnosen.
– Vi satte i gang, fikk med investorer og har laget app og lansert den – ett år etter at jeg fikk diagnosen.
– Jeg begynte å søke etter et verktøy for å få oversikt på hva som stresser og som gjør at jeg kommer ut av balanse. I begynnelsen hadde jeg et regneark og noterte, men etter hvert så tenkte jeg at dette blir for teit, jeg har jo jobbet med digitalisering av helsevesenet i 25 år. Slik ble ideen om Helfi født.
Hva er Helfi?
Helfi er et digitalt verktøy spesialutviklet for fibromylagipasienter i nært samarbeid med både pasientgruppen og klinikere for å møte deres faktiske behov. Appen er skapt for å hjelpe brukerne med å oppnå bedre forståelse og aksept for egen sykdom, få god mestring av symptomene og balanse i hverdagen med fibromylagi.
Appen har i skrivende stund rundt 2000 nedlastinger og rundt 300 betalende kunder. Kolflaath har store ambisjoner for «Helfi».
– Vi hadde en klar visjon. Vi ville hjelpe slik at fibromyalgipasienter kan få et bedre liv og at færre blir uføre. I tillegg ble Helfi bygget på en plattform som muliggjør å hente ut anonymiserte data til forskning, noe det er altfor lite av på denne diagnosen.
Interessen strekker seg også utenfor landegrensene:
– Vi har heller ikke funnet en tilsvarende versjon på engelsk, så vi jobber med å få lansert den internasjonalt også.

GLAD I Å VÆRE UTE: Hanne Kolflaath trives godt ute i vær og vind. Foto: Privat
Finalist i HER-Awards
For sin innsats og innovative løsning er Hanne Kolflaath nå finalist i HER Awards 2025 i kategorien Årets Tech-gründer.
– Det er kjempefint, sier hun ydmykt.
– Jeg er stolt av at jeg kom på ideen og effekten den sannsynligvis kan ha for mange. Når det gjelder prisen er det mange gode finalister, jeg vet ikke om det blir seier. Noen har stemt oss fram og det er veldig hyggelig og fint. Det er morsomt å få anerkjennelse.
– Bruker du appen mye selv?
– Jeg bruker appen daglig, og ser hva jeg gjør «feil». Vi ønsker også å kople opp mot smartklokker, for mange bruker det mye og synes det er «gøy» å se hva som påvirker mest.
Prisutdelingen finner sted på Grand Hotel i Oslo, mandag 28. april.

NOMINERT: – Jeg er stolt av at jeg kom på ideen og effekten den sannsynligvis kan ha for mange, sier hun. Foto: Privat